Sport- & speelpark Bellem

  • Beeld
  • Plan

Het lokaal bestuur Aalter wenst synergie te bekomen tussen jeugd en sport in de deelgemeente Bellem. De site zal omgevormd worden tot een multifunctioneel sport- en speeldomein.

Voor de jeugd willen we robuuste en stevige lokalen bekomen die stimuleren tot spelen en ravotten. Het eerste volume huisvest de jeugdlokalen, een sanitair blok en een materiaalberging. De twee grootste speellokalen kunnen geopend worden tot één groot speellokaal van 80 m2 door middel van een vouwwand. De twee kleinere jeugdlokalen geven uit op de overdekte luifel van maar liefst 90 m2. Uit de luifel werd een cirkel gesneden om licht en groen binnen te brengen.

Het centrale deel is het hoogste volume op de site met kantine met polyvalente zaal. Deze ruimte is opsplitsbaar in twee gelijke delen. Het achterste gelegen deel vormt de kantine voor de voetbal. Doordat de toog afsluitbaar is, kan ook de volledige oppervlakte breed ingezet worden. Deze zaal heeft een nuttige oppervlakte van bijna 200 m2.

Het linkse volume is voorbehouden voor de voetbal. De verschillende kleedkamers en bergingen zijn hier gehuisvest, zoals ook een grote technische ruimte en kleedkamers voor de scheidsrechters. De kleedkamers zijn gericht naar het nieuwe synthetisch veld en geven uit op een grote overdekte zone van 105 m2. Deze zone is ook geschikt als overdekt terras voor de kantine.

Het gebouw ligt iets hoger dan de omgeving. Vanuit de kantine en de overdekte delen ontstaat er zo een goed zicht op de omgeving. Het niveauverschil wordt enerzijds opgevangen via een tribunetrap alsook via integraal toegankelijke hellingen.

Het gebouw zal fossielvrij beheerd worden. De gemeente kiest resoluut voor een energiezuinig en performant gebouw. Zo worden zonnecollectoren ingezet voor het opwekken van warm sanitair water, een lucht-lucht warmtepomp voor de verwarming van het gebouw en als back-up voor het sanitair warm water. Een buffervat van 15.000 liter kan op een hernieuwbare wijze de vraag aan. 

De technieken zijn gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem. Het debiet van de douches wordt aangestuurd vanuit een sensor op het buffervat. Bij lage stand van het beschikbare warm water zal het debiet van de douches merkbaar verkleinen. Zo maken we de gebruikers bewust van hun verbruik. We onderzoeken nog de warmterecuperatie via het douchewater. Deze fossielvrije installatie wordt opgevangen door een grote PV-installatie. De bestaande installatie wordt verhuisd en aangevuld met bijkomende panelen. De ruimtes met een beperkte bezettingsgraad worden verwarmd met over gedimensioneerde radiatoren op lage temperatuur. De kantine en de polyvalente zaal krijgt een constante verwarming door middel van betonkernactivatie op lage temperatuur. Het afvalwater wordt tot een debiet van 5 m3 per dag gereinigd zodat het duurzaam hergebruikt kan worden.

Het gebouw is uitgerust met een ventilatiegroep per zone. De kleedkamers en polyvalente zaal werken op een ventilatiesysteem D (mechanische pulsie en extractie) met warmteterugwinning. Het jeugdlokaal wordt voorzien van een systeem C+ (natuurlijke pulsie, mechanische extractie) gezien het beperkt gebruik en veelvuldig openen van de buitendeuren. Elk volume is zo afgesteld op het gebruik qua investering en onderhoudskost.

  • Status
    Uitvoering
  • Bouwheer
    Gemeentebestuur Aalter
  • Team
    Ian Leonard
    Cedric Dubois
  • Partners
    Stabico ingenieurs
    STIR ingenieurs
  • Aannemer
    Stadsbader
  • Visualisatie
    Nuvillu Illustrations
    Fotografie Bram Tack